Home » Landspelen » Levend... » Levend Cluedo

Naam

Levend cluedo

Korte omschrijving

Levend cluedo is een ren- en roofspel wat gebaseerd is op het bordspel "Cluedo", en wat je kunt spelen als Levend Kwartet. Er is een moord gepleegd, en iedere groep heeft enkele aanwijzingen. Door aanwijzingen van andere groepen te roven, kun je erachter komen wie de moord heeft gepleegd, wat het moordwapen was en waar de moord heeft plaatsgevonden.

Ontwikkelingsgebied

 

Doelstelling

 

Plaats

Bos

Soort

Renspel

Leeftijdsgroep

7 tot 14 jaar

Aantal spelers

12 of meer kinderen (vier groepjes, van minstens 3 personen)

Voorbereidingstijd

Maken van de kaartjes

Duur van het spel

30-60 minuten (afhankelijk van de grootte van het terrein en het aantal keren dat je het speelt)

Nodig

·         Afzetlint

·         kaartjes met de moordenaar

·         het moordwapen en de locatie

Speluitleg

 

Begin van het spel

Elke groep krijgt een lijst waarop alle mogelijke personen, ruimtes en wapens vermeld zijn. Voor het spel zijn ook kaartjes nodig waar op elk kaartje ook, of een persoon, of een ruimte of het wapen vermeld staan (elk een eigen kleur). Je kunt zelf bepalen hoeveel mogelijke moordenaars, wapens en ruimtes je in het spel brengt, als er van alle 3 maar even veel zijn. Voor het spel begint, neemt de leiding van elk van de drie soorten kaartjes, er één weg. Dit zijn de moordenaar, het moordwapen en de ruimte waar de moord gepleegd is. De overige kaartjes worden over de groepen verdeeld. Elke groep legt zijn kaartjes op hun eigen terrein.

 

Verloop van het spel

Doordat nu deze kaartjes gestolen mogen worden (één tegelijk), kunnen de groepen er achter komen wie de moordenaar is, door steeds te noteren welke kaartjes in het spel zitten. Om het spel sneller te laten verlopen, kun je op de lijst een aantal aanwijzingen geven, zodat er ook wat gepuzzeld moet worden. De groep die het eerst de oplossing weet, heeft gewonnen.

Hoe je het terrein indeelt, hoe de kaartjes gestolen mogen worden, en of er getikt mag worden of niet, kun je zelf bepalen.

Behalve een moordzaak kun je met dit spel natuurlijk ook andere problemen "oplossen".

Variant

 

Kies een moordenaar, een plek en een moordwapen. Verzin daar een verhaal omheen hoe het gebeurd is. Laat een detective/rechercheur/politieman komen die verteld dat er iemand is vermoord en dat hij onze hulp nodig heeft om de dader te vinden. 

Zet drie lokalen of stukken grond af. Knip alle ‘moordenaars’, ‘plaats delict’ en ‘moordwapens’ uit. Verstop de papiertjes in de afgezette lokalen. Verdeel de kinderen in drie groepen, elke groep krijgt onderstaande lijst. Ze moeten nu de papiertjes zoeken en op de lijst afstrepen. 
Het papiertje dat ze vinden is niet de moordenaar. Na tien minuten schuift iedereen door. 

Na drie rondes moet de dader, plaats en wapen worden uitgezocht. De kijkt wat de mogelijke daders zijn (niet weggestreept) en kiest er eentje van. Zelfde voor plaats en wapen. Dan verzin je een verhaaltje waarom het die drie zijn. 

Dan kijken wie de goed combinatie heeft. 

Hier onder staat een voorbeeld. Je kunt uiteraard zelf de namen van de daders/wapens/locaties uitschrijven. Of nog een categorie toevoegen (bv slachtoffer, hulpje, etc). 

Lijkt op

 

 

 

levend_cluedo
PDF – 51.7 KB 1463 downloads